O festivalu Bajke

Svjedoci smo da danas čovjeku nije ostavljeno mnogo prostora da doživljava vlastiti svijet i promoviše osnovne vrijednosti društva i pojedinca, kao što su ljubav, zdravlje, tolerancija, znanje, samopoštovanje, dobri odnosi, vrijedni uzori, ili za brigu o okolini i na to ne pobudjuje ni vlastitu djecu a model odgoja i obrazovanja, u velikoj mjeri sveden je na prenošenje informacija. Poseban utjecaj imaju mediji, kojima su danas sve generacije prekomjerno izložene i nerijetko su jedina “zajednička” aktivnost u porodici i sve češće prisutni i u odgojnim ustanovama, a koji često nude neprimjerene sadržaje. Savremeni način života neminovno vodi ka oslabljenju porodice a time i do društvenih anomalija uopšte.

Nasuprot tome, pripovjedanje, živa riječ i igre lutkama koje uz njih vezujemo, mogu postati male porodične i razredne etide. S nešto mašte, pripadajućom muzikom i svjetlom, roditelji, odgajatelji, nastavnici sa djecom mogu osmisliti pravi mali teatar, sa ciljem da doprinesemo razvoju stvaralačkih sposobnosti kod djece, otkrivanju ličnosti djeteta i podsticaj da dijete stvara svoj intimni doživljaj svijeta kao i intelektualnom i emotivnom razvoju, što sigurno predstavlja preventivu vršnjačkom nasilju, nasilju u porodici, ovisnostima, zdravlju pojedinca i društva uopšte. Uvjereni smo da proces preveniranja mora krenuti od najranije životne dobi te su sadržaji koje smo kreirali namjenjeni odgajateljima, roditeljima, studentima odgojnih znanosti, svim onima koji rade sa djecom i naravno djeci. Vjerujemo da ove aktivnosti koje su dio portfolia udruženje Bajka mogu biti značajno uporište neformalnog obrazovanja i odgoja.

Inspirisani vlastitom djecom i slikom naše stvarnosti odlučili smo da se udružimo i angažujemo na rješavanju ovih problema.

Cilj festivala

• Jačanje porodice i pomoć pri roditeljstvu kroz podsticaj roditeljima da djeci ponude kvalitetnije zajedničke sadržaje u kojima mogu učestvovati od ideje do realizacije.
• Povratiti iz zaborava živu riječ, lutke od prirodnih materijala i scenske igre vezane za njih, te upoznati djecu, roditelje, odgajatelje, učitelje, studente, psihologe sa ulogom lutke i pripovijedanja, kao sredstava za uspostavljanje zdrave komunikacije i harmoničnih odnosa, te za podsticanje kreativnosti.
• Dovesti pripovijedanje i bajku kao pedagoško sredstvo u učionice i obogatiti metode rada sa djecom, u učionici i porodici, putem razvijanja vještine pripovijedanja, kreiranja i izrade lutaka, te samostalnog kreiranja svog kućnog/razrednog teatra.
• Razviti Festival bajke u respektabilnu kulturno-umjetničku manifestaciju koja spaja djecu, roditelje, pedagoške radnike, umjetnike, medije i širu javnost, pruža platformu za saradnju projektima drugih organizacija, istovremeno obogaćujući kulturnu i turističku ponudu grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Pogledajte više o aktivnostima, sadržajima i učesnicima…

Festival Bajke 2015
Festival Bajke 2016

Prijavite se za sponzorstvo-Podržite festival

Prijavite se za učešće na festivalu

Kontaktirajte nas